West Village Apartment

In its previous life, this 700 square foot apartment in New York’s West Village was a predictably organized 1970s one bedroom, with a cramped bathroom and unfortunately placed kitchen. Frustrated by the limitations of its existing layout, we gutted the space to take advantage of every precious square foot and draw sunlight into the furthest corners.

Modern minimal bathroom design white and black Full Screen

To maximize space, clever built-ins abound, from storage tucked under windows to nearly invisible sliding doors.

Modern Minimal Bathroom design white, grey and black Full Screen

The bathroom features a John Pawson inspired concrete floating bench.

dornbracht fixture in clean minimal designed bathroom Full Screen

Faucet is from Dornbracht, Basic strip wall light, and custom corian vanity.

bulthaup B3 custom kitchen Full Screen

The kitchen was moved to the entrance foyer, opening up into an expansive eat-in area that flows seamlessly into the living room. The new kitchen also allows for a casual counter seating area that we paired with vintage stools from Modern Link.

Bulthaup B3 Kitchen design in west village apartment Full Screen

The kitchen is a custom design by Bulthaup.The open shelving in the kitchen helps make the space feel more casual and personal and keep essentials within easy reach.

Open Shelving Custom walnut desk living room home office. Full Screen

The desk and shelving, custom designed, provide a home office and display area.

Walnut Bedroom Furniture West Village Apartment Full Screen

We stuck to a neutral palette. A soft grey rug, walnut bed and white linens from Matteo Home. The sconce is from Gubi.

pocket doors offer privacy and free up space in a small west village renovation. Full Screen

Discreet pocket doors to the bedroom, closet and bathroom offer privacy as the apartment becomes more intimate.

wide oak flooring and white walls to maximize light and modernize a small apartment. Full Screen

We selected a 6" white oak flooring from Ebony & Co and bright white paint to modernize the space while maximizing light.

West Village, New York

We started by dividing the apartment into two zones, public and private, separated via a discreet pocket door. In the private zone, the bathroom has shifted to accommodate a new dressing room/walk-in closet. Meanwhile, the kitchen has moved to the entrance foyer, opening up into an expansive eat-in area that flows seamlessly into the living room. 

The entrance leads to a loft-like public space with an open Bulthaup kitchen and living room. Discreet pocket doors to the bedroom, closet and bathroom offer privacy as the apartment becomes more intimate. 

Once rigid and retro, the apartment is now a flexible, modern space – a personal haven that’s equally welcoming to family and friends. 

Below: A comparison of the existing and revised floor plans.

before plan JPG Full Screen

Before Floorplan

after plan Full Screen

After Floorplan

Newsletter

A curated buying guide for the warm, modern home

Thank you!
Thank you!